Gemaakt naar jouw wensen

Waarom je beter niet voor een template kunt kiezen


Algemeen

Van alle websites die online staan én gebruik maken van een (open source) CMS, is bijna 60% gebaseerd op WordPress. Daarmee is WordPress het meest gebruikte open source CMS. Ook bij Ids Internet werken we veel met WordPress. Google loves WordPress, het is gebruiksvriendelijk voor de eindgebruiker en content gericht. In WordPress heb je de optie alles “from scratch” te ontwikkelen of een zogenaamd thema te gebruiken. Wij bouwen alles “from scratch” en maken geen gebruik van thema’s. Hieronder leggen we uit waarom niet.

Geen 13 in een dozijn website, maar één met een eigen uitstraling

Een nieuwe website! Super leuk, maar je moet uiteraard wel opvallen want het aanbod van websites op het internet is groot. Met een thema ben je zeker niet uniek. Populaire thema’s zijn soms wel meer dan 1 miljoen keer gedownload! Met het gebruik van een template thema, loop je dus het risico dat je website sterk lijkt op een reeds bestaande websites, zoals die van je branchegenoten. Weg merkbeleving of unieke uitstraling!

Help, mijn website werkt niet meer!

Ja, dat kan dus ook gebeuren. Je hebt hard gewerkt aan je website, op basis van een thema die je hebt aangeschaft, maar opeens werkt je website niet meer. Dit is een veelvoorkomend probleem en een groot nadeel van een thema. Zeker een wat ouder thema geeft dit soort problemen. Een oud thema botst met een nieuwe plug- in. Wanneer je een custom made website bij Ids Internet laat maken, ontvang je ook het onderhoud in de vorm van (veiligheid)updates. Hiermee weet je zeker dat je website, het CMS en alle plug-ins altijd up-to-date zijn en naar behoren werken. Mocht er onverhoopt iets niet werken is Ids Internet ook verantwoordelijk en zal dit kosteloos herstellen. Wij hebben het van de grond af aan gebouwd, dus we kennen de website en weten waar de “bug” kan zitten.

Kan die button met een ‘call to action’ ook links staan in plaats van rechts?

Sorry, maar nee. En hier gaan we al want het wijzigingen aanbrengen in een een thema website is een nachtmerrie. Daarom het het ook thema, want iemand anders heeft bedacht hoe de website eruit moet komen te zien en hoe deze moet werken en welke functies er nodig zijn. Natuurlijk kun je een thema aanpassen, maar je moet er wel degelijk rekening mee houden dat zelfs een kleine wijziging ertoe kan leiden dat je website niet meer optimaal werkt zoals je zou willen. Het betekent veel extra tijd en veelal ergernis om dit dan aan te passen. En dan lukt het ook nog eens niet.Zonde!

Een toekomstbestendige website ontwikkelen

Met een thema kun je eigenlijk direct van start gaan. De ontwikkelaar heeft namelijk het design al voor je bepaald en de code is al geschreven. Maar wat als er dingen in de toekomst veranderen? Dat je bijvoorbeeld meerdere en andere diensten aanbieden of dat je een webshop wilt koppelen. Daar heb je waarschijnlijk geen rekening mee gehouden toen je op zoek ging naar een geschikt thema. En nu? Een nieuw thema en alles opnieuw? Met een website op maat van Ids Internet ben je in bijna alle gevallen voorbereid op de toekomst en kun je je focus leggen op dat waar je goed in bent. Wij bouwen websites “open” dat betekent eigenlijk dat we ten alle tijde dingen kunnen toevoegen aanpassen veranderen zo ook bijvoorbeeld webshop. ( Je weet nooit wat de toekomst brengt)

Goedkoop is duurkoop

Er zijn thema’s en templates die zelfs gratis te downloaden zijn. Super natuurlijk als je geen budget hebt en snel tevreden bent, maar kijk uit want gratis thema’s hebben veelal veiligheidslekken en kunnen verborgen code bevatten. Gratis thema’s worden veelal slecht onderhouden en zitten vaak slecht in elkaar. Hierdoor loop je het risico om door Google bestraft te worden. Helaas geldt dit ook voor ‘normale’ templates en dan bedoelen we met name het feit dat ze slecht onderhouden worden. De ontwikkelaar verdiend aan de verkoop, dus vaak wil men snel verkopen en het liefst meerdere nieuwe templates. De nadruk ligt bij templates daarom vaak meer op nieuw maken, dan huidig goed onderhouden.

Goede plugins erg belangrijk voor je website?

Ik heb de nieuwste plug ins ge update of geïnstalleerd, dus dit alles is voor mij niet van toepassing. Sorry, maar dat is in de praktijk helaas niet het geval. Logisch gedacht, maar als je een template website hebt en je gaat enthousiast de nieuwste plug- in updaten is het ineens…PLOF … de website werkt niet meer. De plugin is net nieuw, maar er is een compatibiliteitsprobleem ontstaan met je (nieuwe) plugins en je (verouderde) thema. Je plugin wordt wel ge-update, maar je template door de ontwikkelaar niet. Dan heb je een groot probleem, want wat nu?

Ik heb een vraag, wat nu?

Een groot probleem met het gebruiken van een thema is dat er weinig tot geen support beschikbaar is bij een groot deel hiervan. Sowieso hebben gratis thema’s helemaal geen technische of customer support. Bij betaalde thema’s is dit vaak ook beperkt. Knap lastig als je een probleem hebt en je hier graag geholpen mee wilt worden.

De website is slecht vindbaar!

Een heel groot nadeel van het gebruiken van een thema is, de slechte vindbaarheid van de website in Google. Het aanbod op internet wordt steeds groter met websites. Niet alle thema’s houden rekening met het kunnen invullen van H1’s, meta descriptions, page titles, etc. Dan heb je veel tijd en energie in je website gestopt, ziet het er erg mooi uit maar dan wordt de website niet gevonden. Dan komt er ook nog eens bij dat het laden van de website soms erg lang duurt.

Het laden van de website duurt lang

Een van de andere ranking factoren van Google is de snelheid waarmee je website laadt. Thema’s staan erom bekend dat het niet de snelste websites zijn. De laadtijd van je website wordt vertraagd doordat er veelal onnodige informatie / overbodige code /te veel plugins etc, in je thema zitten, waar je hoogstwaarschijnlijk geen gebruik van maakt, maar die wel de nodige MB’s in gebruik nemen.

Een thema is toch ook wel veilig?

Veelal is een thema niet vanzelfsprekend veilig. Zoals we hierboven ook geschetst hebben. Je bent en blijft afhankelijk van de ontwikkelaar van het Thema.